petek, 8. julij 2011

VSADILI UMETNI ORGAN

Eritrejcu, ki študira na Islandiji, je italijanski kirurg na Švedskem uspešno presadil v Veliki Britaniji izdelani umetni sapnik. Posebnost operacije je v tem, da za postopek ni potrebno čakanje na darovalca.

Brez čakanja ali zdravil

Bolniku so pred operacijo poslikali sapnik v 3D-tehniki in iz vrste stekla naredili identično kopijo. Umetni sapnik so potem namočili v raztopino, ki je vsebovala pacientove matične celice. Te so vzeli iz njegovega kostnega mozga, poroča BBC.

Po dveh dneh so se celice vsadile v milijone drobnih luknjic umetnega sapnika. Zaradi rabe lastnih celic je telo umetni organ sprejelo kot svoj, tako da bolnik ni potreboval močnih zdravil, ki bi preprečevala zavrnitev organa.

Zahvaljujoč nanotehnologiji, ki je odprla novo vejo regenerativne medicine, smo sposobni v dveh dneh izdelati po meri narejen sapnik,“ je za BBC povedal kirurg Paolo Macchiarini.
Bolnik je bolehal za rakom in bi brez operacije umrl. Zdaj, en mesec po operaciji, pa 36-letni doktorski študent Andemariam Teklesenbet Beyene dobro 
okreva.

Tudi koža ali uho

"Material se širi in krči kot žile,” je za BBC povedal britanski profesor Alex Seifalian. “Iz njega nameravamo izdelovati arterije, aorte, lahko pa iz njega naredimo tudi uho, nos, ali umetno kožo,” je prihodnost razkril Seifalian.

vir: zurnal24.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar