četrtek, 6. januar 2011

TUDI V LJUBLJANI SE PRIPRAVLJAMO NA UPORABO MATIČNIH CELIC

Kaj bo novega odkrito v znanosti v tem letu? Bomo končno dočakali učinkovito zdravilo proti raku, bomo odkrili življenje na drugem planetu, bomo ustvarili nadomestne dele človeškega telesa?

Znanstveniki niso preroki, gotovo pa so nadvse dobri opazovalci. Medtem ko odkritij ni mogoče napovedati, je vsekakor mogoče ugotoviti smeri, ki utegnejo voditi k odkrivanju novega. O tem, kakšne bodo smeri razvoja na posameznih znanstvenih področjih v tem letu in desetletju, čemu bo namenjena pozornost in kaj utegnejo bolje pojasniti, smo povprašali nekaj naših uglednih raziskovalcev – tokrat s področja ved o življenju.

Če začnemo najprej pri nas samih, človeški vrsti oziroma njeni biologiji, je celo laikom očitno, da je bil napredek v zadnjem desetletju nesluteno velik in hiter. Kot kaže, bo v naslednjem letu in desetletju še hitrejši. Trajalo je 15 let in stalo je okoli tri milijarde dolarjev, da smo razkrili sekvenco človekovega genoma. Danes po pisanju New York Timesa to stane okoli 20 tisoč dolarjev, cena pa se utegne še znižati. Ob padanju stroškov takih raziskav hkrati raste hitrost razkrivanja novih genomov. Ni presenetljivo, da to področje obeta veliko novih razkritij. Prof. dr. Radovan Komel z ljubljanske medicinske fakultete in Kemijskega inštituta napoveduje, da se bo zaradi inovativnih in vedno bolj izpopolnjenih naprav cena spustila proti magični številki tisoč dolarjev.

Več o prihodnosti uporabe matičnih celic si lahko preberete TUKAJ

Vir: www.delo.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar