petek, 30. september 2011

MATIČNE CELICE BODO UPORABILI V KLINIČNI ŠTUDIJI ZA ZDRAVLJENJE SLEPOTE

Na britanski očesni kliniki bodo v prvem tovrstnem primeru izven ZDA matične celice testno uporabili pri ljudeh. Zdravniki bodo z nadomestnimi celicami, razvitimi iz matičnih, poskusili zdraviti 12 pacientov, ki trpijo za doslej neozdravljivo Stargardtovo boleznijo, ki dolgoročno vodi v slepoto.

Londonska očesna klinika Moorfields bo poskusno zdravljenje izvedla v partnerstvu z ameriškim biotehnološkim podjetjem Advanced Cell Technology (ACT). Kot so sporočili iz slednjega, so doslej tovrstno zdravljenje enkrat poskusno opravili le v ZDA. Rezultati postopka, ki so ga opravili julija, naj bi bili "zelo pozitivni".

Potem ko so britanske oblasti v četrtek dale zeleno luč za postopek tudi v Veliki Britaniji, je "test z matičnimi celicami tokrat prvič dovoljen kjerkoli drugje na svetu", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zdravniška ekipa v Londonu upa, da bodo s pomočjo celic upočasnili, ustavili ali celo ozdravili Stargardtovo bolezen, ki dolgoročno vodi v slepoto. Pri tem gre za genetsko okvaro, pri kateri počasi odmirajo določene celice v očesni mrežnici. Bolezen diagnosticirajo predvsem pri mladih ljudeh.

Pri testih, ki naj bi se začeli prihodnji mesec, bodo sicer najprej preverili varnost terapije, poudarjajo v bolnišnici. Poleg tega bodo sprejeli le paciente v zadnjih stadijih bolezni, ki so že skoraj popolnoma oslepeli. Celice bodo v okviru približno enourne operacije pacientom s tanko iglo vbrizgali v oko, so še sporočili.

Vir: dnevnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar