četrtek, 27. oktober 2011

MATIČNE CELICE IZ TKIVA POPKOVNICE OBETAJO VELIKO


Pred kratkim je dnevnik Transplantation (1) poročal o prvi aplikaciji tkivotvornih matičnih celic iz tkiva popkovnice pri ljudeh. Študija je dokazala, da je uporaba matičnih celic iz tkiva popkovnice izvedljiva, varna in učinkovita pri zdravljenju pacientov z boleznijo presadka proti gostitelju (resna in včasih celo smrtno nevarna komplikacija pri transplantaciji matičnih celic).

Zaradi pričakovanega vpliva tkivotvornih matičnih celic iz tkiva popkovnice na imunsko supresijo (zaviranje imunskega odziva organizma), okrevanje po poškodbah in tkivno inženirstvo, prav te celice privlačijo raziskovalce in znanstvenike s področja regerenativne medicine, še posebej pri raziskavah zdravljenja avtizma, poškodb kosti, kardiomiopatije, sladkorne bolezni, virusa HIV, odpovedi jeter, multiple skleroze, poškodb hrbtenjače ter kapi. (2)

Pramagovanje bolezni presadka proti gostitelju

V nedavni študiji, ki je bila objavljena v dnevniku Transplantation (1), so raziskovalci najprej primerjali obliko in strukturo, površinske označevalce in obnašanje tkivotvornih matičnih celic iz tkiva popkovnice v primerjavi z matičnimi celicami iz kostnega mozga. Ugotovili so, da so matične celice, pridobljene iz tkiva popkovnice, podobnega izgleda, imajo pa večji proliferativni potencial in boljši učinek imunske supresivnosti v primerjavi z matičnimi celicami iz kostnega mozga. Na podlagi teh dejstev in ob relativno lahki dostopnosti (odvzem, izolacija in gojenje) te vrste matičnih celic so se raziskovalci odločili, da dvema bolnikoma, ki trpita za hudo obliko bolezni presadka proti gostitelju, vbrizgajo tkivotvorne matične celice iz tkiva popkovnice. Stranskih učinkov ali infekcij niso zaznali, zato so to vrsto matičnih celic označili kot »varno« za uporabo. Po injeciranju matičnih celic se je počutje bolnikov občutno izboljšalo, kar potrjuje uspešnost zdravljenja.

Ta študija bi lahko utrla pot drugim študijam tkivotvornih matičnih celic iz tkiva popkovnice, v smeri boljšega razumevanja, kako se najbolj učinkovito zoperstaviti temu resnemu zapletu ob transplantacijah. Vendar pa so strokovnjaki mnenja, da je zdravljenje bolezni presadka proti gostitelju le vrh ledene gore, ki jo bomo z uzpodbijanjem drugih raziskav globlje raziskali in tako odkrili še mnogo več možnih uporab tkivotvornih matičnih celic iz tkiva popkovnice.

Glede na to, da je odvzem tkiva popkovnice ob rojstvu preprost, varen in neinvaziven v primerjavi z pridobivanjem kostnega mozga, so avtorji študije zaključili, da je ta vrsta celic idealen vir za celične terapije. Avtoriji študije menijo, da lahko tkivo popkovnice postane odličen vir tkivotvornih matičnih celic za klinično uporabo, prav tako kot je popkovnična kri že postala odličen vir krvotvornih matičnih celic za transplantacije.

Z odvzemom in shranitvijo tkiva popkovnice ob rojstvu si družine za prihodnost zagotovijo bogat vir matičnih celic, ki veliko obeta.


Viri:

1. Wu KH, Chan CK, Tsai C, et al. Effective treatment of severe steroid-resistant acute graft-versus-host disease with umbilical cord-derived mesenchymal stem cells. Transplantation. 2011;91(12):1412-6.
2. U.S. National Institutes of Health. Clinicaltrials.gov. Umbilical Cord Mesenchymal stem cells.

Ni komentarjev:

Objavite komentar