sreda, 25. januar 2012

ZADOVOLJIVI REZULTATI ZDRAVLJENJA OČI Z MATIČNIMI CELICAMI

Pionirski poskus zdravljenja makularne degeneracije, očesne bolezni, ki lahko povzroči izgubo vida, se je z matičnimi celicami embrionalnega porekla pokazalo za uspešno in brez stranskih učinkov, so objavili ameriški znanstveniki.

Njihovo delo je v korelaciji embrionalnih celic in zdravljenja ključni pokazatelj ali bo ta kontroverzna tehnika našla pot za zdravljenje številnih bolezni.

V prvem primeru 51-letne ženske obolele za Stargardtovo boleznijo (vrsta makularne degeneracije, ki se pojavi v mladosti), ki pri standardnem preverjanju ostrine vida ni videla niti ene črke, ter v drugem primeru 78-letnice obolele za suho makularnoi degeneracijo (najpogostejši povzročitelj izgube vida pri starejših ljudeh) so dosegli izjemno izboljšanje vida, objavljajo ameriški znanstveniki.

V delu objavljenem v online izdaji revije Lance so zdravniki iz University of California v Los Angelesu, ter znanstveniki iz biotehnološke korporacije Advanced Cell Technology javnost obvestili, da prvi dve pacientki nista trpeli za nepotrebnimi stranskimi učinki.

Teden dni po vsaditvi matičnih celic je mlajša pacientka lahko preštela pokazane prste, po mesecu dni pa je na tabeli za preverjanje vida že lahko prebrala večje črke.

Svet okoli sebe je lahko opazovala z večjim kontrastom, uporabljati je pričela tudi računalnik, lahko je pogledala na uro in napeljala nitko skozi šivankino uho.

Starejša pacientka se je po izboljšanju vida prvič po mnogih letih opogumila in obiskala wellnes center. Strokovnjaki, ki niso bili povezani z raziskavo opozarjajo, da rezultati raziskave kljub temu niso pogoj za zdravljenje slepote. Kljub temu pa so združenja za slepe in slabovidne raziskavo podprle.

Strokovnjaki so še mnenja, da prav njihove lastnosti diferentiranja v številne celice prinašajo nevarnost pretvarjanja matičnih celic v tumorje, ter da matične celice zaradi odgovora imunskega sistema prejemnika prinašajo določena tveganja.

Osnova tega kliničnega testiranja je bila potrditev varnosti tehnike. Štiri mesece po prejetju matičnih celic, se imunski sistem pacientk ni odzval, niti se niso pojavile tumorske tvorbe. Poleg tega zdravniki poudarjajo, da so dosegli izjemno izboljšanje vida.

Kalifornijska univerza bo h kliničnem testiranju privabila še 24 pacientov z makularno degeneracijo, raziskava pa se bo razširila še na Veliko Britanijo, ki bo v bolnišnici Moorfields v Londonu postopek izvedla na prvem pacientu.

Vir: bambino.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar