četrtek, 16. februar 2012

DEKLICA S SRPASTOCELIČNO ANEMIJO OZDRAVLJENA S POMOČJO MATIČNIH CELIC IZ POPKOVNIČNE KRVI

Oglejte si, kako ji je njen mlajši brat pomagal rešiti življenje. (video je na voljo v angleškem jeziku)


10-letna deklica je prebolela srpastocelično anemijo in že tri leta ne kaže znakov te bolezni. Sedaj lahko hodi v šolo in se igra s prijatelji, celo odpotovala je v Washington, kjer je govorila s predsednikom Obamo o svojem zdravljenju.

Le nekaj dni po rojstvu svoje hčerke Carol je Lucky Mulumba izvedela, da ima Carol srpastocelično anemijo.

"Zdravniki so mi povedali, da ima hudo obliko te bolezni ter, da bo imela težko življenje. Rekli so mi celo, da ima zelo malo možnosti, da bo praznovala svoj 10. rojstni dan," je dejala Lucky Mulumba. Dve leti kasneje je izvedela, da je ponovno noseča s svojim drugim otrokom - sinom Markom. Njen zdravnik ji je predlagal, naj shranijo matične celice iz popkovnične krvi sina za primer, da bi jih v prihodnosti uporabili za zdravljenje Carol.

Medtem se je Carol, ki je sedaj stara deset let, borila z vsakodnevnimi bolečinami - stanje bolezni se je počasi slabšalo. Bila je tako bolna, da ni mogla hoditi niti v šolo. "Bolečina v glavi je bila kot udarec, bolečine v trebuhu kot brca, v srcu pa sem čutila velik pritisk," je dejala Carol Mulumba.

Pri starosti 6 so se začele pojavljati manjše kapi in zdravniki so bili zaskrbljeni, da bi lahko bila ena izmed njih usodna za Carol.

Zato so se odločili za presaditev matičnih celic iz popkovnične krvi njenega brata Marka, ki so jih shranili ob njegovem rojstvu. Postopek presaditve je bil uspešen.

"Počutim se odlično. Nimam bolečin in ni mi treba ves čas obiskovati zdravnika,"
je dejala Carol.

Njena mama opisuje postopek zdravljenja kot "več kot le čudež."

Carol pa ni edina bolnica, kateri so matične celice iz popkovnične krvi pomagale.

"Matične celice iz popkovnične krvi se uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, vključno z nekaterimi krvnimi raki, imunskimi motnjami in anemijami," je povedala Kate Brown, dr.med., ki je zaposlena v največji zasebni banki popkovnične krvi na svetu.

Vir: nbcbayarea.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar