ponedeljek, 16. april 2012

ODKRILI ZDRAVILO PROTI VIRUSU HIV?

Matične celice
Človeške celice lahko genetsko tako predelamo, da se lahko same borijo proti virusu HIV in ga naposled uničijo, so ugotovili ameriški znanstveniki.

Nedavna študija v znanstveni reviji PLoS Pathogens naj bi dokazovala, da je moč človeške celice predelati tako, da so napadejo in uničijo virus HIV. Tako vsaj trdi vodja projekta na univerzi UCLA Scott G. Kitchen.

"Ta raziskava je postavila temelje za potencialno uničenje virusa HIV v telesu," meni Kitchen.

V prejšnjih študijah so znanstveniki uporabili CD8-citotoksične limfocite T, ki so se sposobni boriti z infekcijo in uniči virus. A limfocitov T ni dovolj, da bi telo popolnoma očistili virusa. Zato so sedaj znanstveniki klonirali receptor in te uporabili, da so genetsko ustvarili človeške krvne matične celice. Nato so te celice vstavili v miši, ki so imele v sebi človeško prsno žlezo in opazovali reakcije.

Matične celice so se razvile v zrele multifunkcionalne CD8-celice, ki direktno napadele virus HIV. Kot so še ugotovili znanstveniki, pa morajo biti celice sorodne posamezniku, tako kot je to nujno pri presajevanju organov.

Znanstveniki bodo sedaj poskušali izdelati receptorje T-celic, ki bodo napadli različne dele virusa HIV, in, ki jih bodo lahko uporabljali na genetsko sorodnih posameznikih. S tem bi lahko preprečili možnost mutacije virusa. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar