četrtek, 10. maj 2012

MATIČNE CELICE UČINKOVITE KOT "ZAŠČITNI OKLEP" OBOLELIH ZA RAKOM

Raziskava, ki jo je objavil zbornik Science Transitional Medicine, razlaga, kako kemoterapija ubija rakave celice, ki se hitro razmnožujejo. Obenem pa poškoduje tudi druge, zdrave telesne celice, najpogosteje je to kostni mozeg. Sedaj bi lahko pri kemoterapiji in drugih invazivnih zdravljenjih v boju proti raku zdrave celice zaščitili z matičnimi celicami.

V poskusni raziskavi so znanstveniki uporabili gensko spremenjene celice, s katerimi so zaščitili kostni mozeg. Kot je dejal britanski center za raziskovanje raka, gre za ''popolnoma nov pristop'' v zdravljenju te zahrbtne bolezni.

Telo neprestano izdeluje nove krvne celice v prazninah v kosteh, a kostni mozeg je izredno občutljiv za kemoterapijo. Kot posledica kemoterapije se zato pojavi manjše število levkocitov v krvi, kar pa povzroči večje možnosti za infekcijo, manj rdečih krvničk pa povzroči zadihanost in utrujenost.

Raziskovalci centra Fred Hutchinson Cancer Research Center so povedali, da so prav ti učinki včasih ''glavna prepreka'' v zdravljenju s kemoterapijo in morajo zaradi njih pogosto prenehati z njo.

Sedaj so izvedli poskusno raziskavo, v kateri so pacientom z možganskim tumorjem zavarovali kostni mozeg. Bolnikom so odvzeli kostni mozeg in izločili matične celice, v katere so nato vbrizgali virus, ki brani celice pred učinki kemoterapije in nato te ''okužene'' celice vbrizgali nazaj v bolnika.

''Ugotovili smo, da pacienti nato kemoterapijo prenašajo bolje in dlje.'' Bolniki so tudi živeli dlje, od povprečne življenjske dobe obolelih s takim tumorjem. Eden od njih je po tem posegu živel še več kot dve leti in pol, povprečje pa je le leto dni.

Vir: dnevnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar