ponedeljek, 30. julij 2012

JE KAJ NOVEGA GLEDE MATIČNIH CELIC?

Zasnova regenerativne medicine navdušuje predvsem paciente in njihove družine, ki iščejo terapevtske rešitve za osebne stiske, ki so velikokrat zelo tragične. Gre za uporabo matičnih celic, iz katerih lahko v laboratoriju razvijejo katero koli tkivo in tako podprejo oziroma obnovijo prizadete organe ali tkiva.

Celična terapija obstaja že dolgo časa prav zaradi matičnih odraslih celic kostnega mozga in popkovine, ki so že približno 40.000 pacientom omogočile zdravljenje.

Obstaja več različnih vrst matičnih celic:

Zarodne matične celice: načeloma pridelane v laboratoriju, na podlagi nadštevilnih človeških zarodkov po umetni oploditvi. Številne etične težave povzroča njihovo samouničenje. Te matične celice še niso omogočile nobenega človeškega zdravljenja. Celice so poleg vsega v laboratoriju izjemno labilne in spontano tvorijo novotvorbe.

Pluripotentne matične celice
: nedavno podrobneje raziskane, pridobljene v laboratoriju z genetskim obdelovanjem odraslih celic, kot na primer kožnih celic, v matične celice. Ne uničujejo človeškega zarodka. Po naraščajočem znanstvenem in etičnem interesu še ni mogoče potrditi možnega terapevtskega učinka.

Odrasle matične celice: odvzete iz odraslih tkiv, kot so na primer kostni mozeg, mišice ali maščobe.

Matične celice iz popkovnične krvi in krvi placente: odvzamejo se po porodu, postopek pa je za mater in otroka neboleč in ne predstavlja tveganja. V dvajsetih letih so matične celice iz krvi placente omogočile zdravljenje 20.000 pacientom s presaditvijo kostnega mozga z uporabo krvnih matičnih celic za obnovitev imunskega ali krvnega sistema.

Več raziskovalnih skupin po svetu je potrdilo koristnost matičnih celic iz popkovnične in placentne krvi za laboratorijsko pridobivanje različnih vrst tkiv: živčnega, jetrnega tkiva, tkiva trebušne slinavke, kostnega in hrustančnega tkiva. Izvajajo se novi terapevtski poskusi, zlasti za zdravljenje otrok s cerebralno paralizo ali sladkorno boleznijo v mladosti, v Združenih državah in nato še v Nemčiji tudi za zdravljenje srčnih napak z lastnimi matičnimi celicami iz popkovine ali popkovnične krvi.

Novussanguis

Mednarodno združenje za raziskovanje matičnih celic iz popkovnične krvi in odraslih matičnih celic so ustanovile skupina profesorja McGuckina iz univerze v Newcastlu (Velika Britanija) in ustanove Jérôme Lejeune (Francija). Prvo zdravljenje s popkovnično krvjo se je zgodilo v Združenih državah leta 1970. Leta 2008 se je s popkovnično krvjo že zdravilo in bilo ozdravljenih na tisoče ljudi. Danes je vloženo veliko dela v razvoj matičnih celic iz popkovnične krvi v Aziji, Avstraliji in Združenih državah. Leta 2004 je bila Japonska prva država, ki je izvedla več zdravljenj s popkovnično krvjo kot s presaditvijo odraslega kostnega mozga. Na Floridi se zdravniki specialisti za sladkorne bolezni usmerjajo predvsem na zdravljenje s popkovnično krvjo.

Novussanguis, info@novussanguis.org


Vsako leto je na svetu 130 milijonov rojstev, v Franciji več kot 816.000. Pri tem popkovina s svojo krvjo predstavlja izjemen rezervoar matičnih celic, katerih odvzem je preprost in ni etično sporen.

V Franciji je možen odvzem otrokovih matičnih celic le v nekaterih porodnišnicah, ki sodelujejo s pristojnimi biobankami. V nasprotju z drugimi evropskimi državami Francija ni razvila posebnega kadra za razvoj zasebnih bank. Vse več staršev se zato odloča za hranitev otrokovih popkovnih matičnih celic za družinske potrebe v zasebnih biobankah v tujini. Tretja možnost »solidarnega družinskega hranjenja« (ki ga je na primer razvila biobanka Cryo-Save) pa omogoča tistim staršem, ki to želijo, zasebno hraniti otrokovo popkovnično kri in obenem možnost darovanja matičnih celic ustreznemu pacientu. V več ameriških državah je obvezno informiranje nosečnic o možnosti zbiranja popkovnične krvi. Sijajni znanstveni in medicinski napredek se bo lahko razvijal le v primeru, ko popkovine in popkovnične krvi ne bomo pojmovali kot odpadek, temveč kot možnost hranjenja celic v posebnih biobankah.

dr. Nico Forraz in Colin McGuckin,
CTI -Lyon: raziskovalni inštitut za celično terapijo in tehnologijo, Lyon-Saint Priest, Rhône

Vir: 24kul.net

Ni komentarjev:

Objavite komentar