sreda, 4. julij 2012

UMETNO OKO, KI VIDI

Jošiki Sasai
Japonski znanstveniki so spodbudili matične celice, da so se razvile v glavno komponento človeškega očesa.

Jošiki Sasai je s svojimi sodelavci s Centra RIKEN za razvojno biologijo v v mestu Kobe na Japonskem uspel spodbuditi človeške matične celice, da so se razvile v glavno komponento človeškega očesa. V laboratorijskih posodah so se celice spontano združile v balon, imenovan očesni mehurček, ki se je zgubal sam vase in tako ustvaril polmilimetrski mešiček, obložen s celicami očesne mrežnice.

Zanimivo je, da je ta proces potekal neodvisno, ne da bi se vanj vpletli znanstveniki, kar jih je vse zelo prevzelo. Kot je v komentar na objavo o tem dogodku izjavil Austin Smith, direktor Centra za raziskovanje matičnih celic na Univerzi Cambridge v Veliki Britaniji, dosedaj znanstveniki niti niso natanko vedeli, kako se oko razvija, dokler niso tega v spontanem dogajanju opazovali v laboratoriju omenjene japonske skupine.

Dosežek japonske skupine vzbuja upanje, da bo nekoč moč povrniti vid tistim, ki so ga izgubili. Masajo Takahaši, oftalmologinja v omenjeni raziskovalni skupini, je že začela presajati plasti mrežnice, vzgojene v laboratorijskih posodicah, v oči slepih miši, z upanjem, da jim bo povrnila vid. Proti koncu leta pa jih namerava presaditi tudi v oči slepih opic.

Vprašanje, ali se bo presajeno tkivo vgradilo v tkivo prejemnika, je še odprto. Jošiki Sasai upa, da se bo, saj kot zatrjuje, gre za zelo čisto snov, brez ostankov embrionalnih matičnih celic, ki bi lahko pomenile tveganje, da se razvijejo v rakavo tkivo ali kako drugo tkivo.

Vir: delo.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar