ponedeljek, 20. avgust 2012

DEKLICA OZDRAVLJENA TUMORJA S POMOČJO MATIČNIH CELIC

V prvi presaditvi matičnih celic iz popkovnične krvi v španski zgodovini so zdravniki štiriletno deklico ozdravili možganskega tumorja,so poročali španski mediji.

Alba Martinez je bila rojena leta 2007. Kljub dobremu zdravju sta se njena starša odločila, da jo bosta "življenjsko zavarovala" s shranitvijo njenih matičnih celic iz popkovnične krvi.

Pri 22. mesecih so deklici odkrili možganski tumor. Potrebovala je več intenzivnih ciklov kemoterapij, ki so v veliki meri uničile njene krvne celice. Zdravniki so jo rešili z infuzijami matičnih celic iz njene popkovnične krvi.

Možnost takšnega zdravljenja raka pri malih otrocih je sicer redka, saj gre v večini primerov za levkemijo. Ta nastane zaradi genetske okvare, ki jo najdemo tudi v otrokovih matičnih celicah.

Starša male Albe sta shranitev popkovnične krvi svoje hčerka označila za svojo najboljšo naložbo: "Shranitev popkovine pomeni staviti na prihodnost, je življenjsko zavarovanje, za katerega ne veš, ali ga boš potreboval, vendar lahko reši življenje."

Opisani španski primer je eden izmed rastočega števila uspehov pri zdravljenju najrazličnejših bolezni z uporabo matičnih celic odraslega ali iz popkovnične krvi. Postopek za njihovo pridobitev je popolnoma neškodljiv, v nasprotju z zarodnimi matičnimi celicami, za pridobitev katerih je potrebno uničiti človeško življenje v njegovi najzgodnejši dobi in je zato za mnoge etično nesprejemljiva. Poleg tega zarodne matične celice doslej niso postregle še niti z enim uspešnim zdravljenjem.

Shranitev popkovnične krvi novorojenega otroka je že nekaj časa možna tudi v Sloveniji.

Vir: Girl cured of brain cancer using umbilical cord stem cells (www.lifesitenews.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar