četrtek, 28. februar 2013

ZNANSTVENIKI PODPRLI ZASEBNO SHRANJEVANJE MATIČNIH CELIC IZ POPKOVNICE

prof. dr. Hal Broxmeyer
Vodilni strokovnjaki na področju matičnih celic na svetu - prof. dr. Hal Broxmeyer, prof. dr. John Wagner, prof. dr. Joanna Kurtzberg in prof. dr. Elianne Gluckman, so izrazili popolno podporo zasebnemu shranjevanju matičnih celic iz popkovnice.

Podprli so ameriško zasebno hibridno banko "Family Cord Blood Bank", ki ponuja t.i. kombinirano hranjenje matičnih celic. Staršem omogoča zasebno hrambo matičnih celic novorojenčka, hkrati pa se vzorec vpiše v svetovni register in ob privolitvi staršev ponuja možnost darovanja matičnih celic za osebo, ki potrebuje transplantacijo. Pomembno je, da so vsi vzorci obravnavani enako in so obdelani z najboljšimi postopki in tehnologijo, ki je trenutno na voljo. Tako se lahko starši sami odločijo za način, ki jim ustreza.

Znanstveniki, ki so privrženci javne banke in so podprli tudi vrednost zasebnega bančništva, so vodilni strokovnjaki na področju transplantacij matičnih celic v svetovnem merilu. V zadnjih 20 letih, so izvedli na tisoče transplantacij s popkovnično krvjo in so avtorji številnih publikacij s tega področja (več na http://www.corduse.com).

Prof. dr. Hal Broxmeyer
 Profesor Hal Broxmeyer je ustanovitelj javne banke matičnih celic CORD:USE (Florida, ZDA) in nekdanji predsednik ameriškega združenja hematologov, ki velja za največje svetovno združenje za zdravljenje krvnih bolezni ("American Society of Hematology", več na http://www.hematology.org/About-ASH/). V mednarodnem merilu je poznan kot osnovalec  področja transplantacij matičnih celic iz popkovnične krvi. Vključen je bil v načrtovanje in koordinacijo prve uspešno izvedene tovrstne transplantacije leta 1988.

Prof. dr. John Wagner
Profesor John Wagner je znanstveni direktor inštituta za matične celice Univerze v Minnesoti ("Stem Cell Institute of the University of Minnesota", Minnesota, ZDA; več na http://www.stemcell.umn.edu/), ki je zelo aktivna na področju transplantacij popkovnične krvi in vodilna v svetovnem merilu na področju transplantacij matičnih celic pri odraslih. S svojo ekipo je profesor Wagner odkril, da je uporaba dveh različnih skladnih enot popkovnične krvi varna za zdravljenje večjih bolnikov, kjer ena sama enota krvi ne zadošča.

Prof. dr. Joanna Kurtzberg
Profesor Joanna Kurtzberg je direktorica programa za transplantacije krvi in kostnega mozga na pediatričnem oddelku Univerze Duke ("Duke University's Pediatric Blood and Marrow Transplant Program", Severna Karolina, ZDA; več na http://pediatrics.duke.edu/divisions/blood-and-marrow-transplantation-0). V okviru tega programa so izvedli že preko 1.400 uspešnih transplantacij matičnih celic.

Prof. dr. Elianne Gluckman
Profesor Elianne Gluckman je predsednica evropske šole za hematologijo ("European School of Hematology", več na http://www.esh.org/about-esh/), neprofitne organizacije, ki s potovanjem po svetu širi izkušnje in strokovno znanje iz hematologije. Leta 1988 je opravila pionirsko delo z izvedbo prve uspešne transplantacije matičnih celic v Parizu.

Cryo-Save, ki je z več kot 225.000 shranjenimi vzorci največja banka matičnih celic v Evropi in najhitreje rastoča banka na svetu, je nad izraženo podporo zasebnemu bačništvu zelo navdušena.  ˝Pričakujemo, da bo vrednost zasebnega shranjevanja matičnih celic narasla tudi v Evropi in da bodo izginili včasih nerazumljivi vzroki, ki odvrnejo ljudi od shranjevanja v številnih državah˝, je povedal izvršni direktor Cryo-Save-a Arnould van Tulder in dodal, da v ˝kombiniranem hranjenju vidi prihodnost˝.

Zasebno ali javno?

Tudi starši v Sloveniji imajo ob rojstvu otroka priložnost, da shranijo njegove matične celice v zasebno banko ali jih podarijo v javno banko. V zasebni banki je  vzorec otroku na voljo v prihodnosti in predstavlja popolno ujemanje za lastno zdravljenje. V 25% je vzorec tudi popolnoma skladen s sorojenci. Kadar se starši odločijo, da darujejo celice v javno banko, so le-te dostopne vsakomur in se lahko uporabijo za zdravljenje nekoga drugega, ki je z vzorcem dovolj skladen. Pri tem nimajo zagotovila, da bodo matične celice dostopne za njihovega otroka, kar je značilno le za privatno hrambo.

Poleg zasebnega shranjevanja, je v razvoju tudi javno bančništvo. V  podporo možnosti shranjevanja matičnih celic ob rojstvu so na otvoritvi javne banke v medicinskem centru v Arizoni, ZDA januarja 2013 ("Scottsdale Healthcare Shea Medical Center") sodelovali prof. dr. Hal Broxmeyer , Mathew Farrow, kot prvi prejemnik uspešne transplantacije popkovnične krvi leta 1988, in legendarni košarkar lige NBA Julius "Dr.J" Erving, goreč podpornik shranjevanja in znanosti matičnih celic iz popkovnične krvi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar