petek, 19. april 2013

TRANSPLANTACIJA MATIČNIH CELIC IZ POPKOVNIČNE KRVI ZA ZDRAVLJENJE MOŽGANSKIH POŠKODB PODPRTA S STRANI SKUPINE CRYO-SAVE



Dr. Daniel Surbek
Možganske poškodbe pri nedonošenčkih pogosto vodijo celo v invalidnost. Zaenkrat standardiziranega zdravljenja še ne poznamo. Dr. Surbek in njegova ekipa iz Univerze v Bernu (Švica), ki jih podpira skupina Cryo-Save, raziskuje terapevtski potencial presaditve matičnih celic. Človeške matične celice iz popkovnične krvi so že uspešno presadili v živalski model. Rezultati presaditve spodbudno govorijo v prid matičnih celic iz popkovnične krvi za zdravljenje možganskih poškodb v prihodnosti.

Matične celice iz popkovnične krvi: zdravljenje danes in jutri 

Dandanes lahko s transplantacijami z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravimo vrsto krvnih bolezni, bolezni kostnega mozga, krvne rake in imunske motnje. Predklinične in klinične študije pa testirajo možnost uporabe tovrstnih celic za nove terapije. Ena izmed študij preiskuje možnost, da bi se matične celice lahko diferenciirale v možgansko tkivo. Ta terapija ima visok potencial, da celice ustvarijo novo tkivo, ki nadomesti poškodovno možgansko tkivo. 

Matične celice uspešno presadili v možgane 

V klinični študiji dr. Surbek-a in njegove ekipe so podgani z možgansko poškodbo uspešno transplantirali človeške matične celice iz popkovnične krvi. Matične celice so preživele in uspešno našle in se preselile na mesto poškodbe v možganih podgane. Analiza rasti in diferenciacije darovalčevih matičnih celic še poteka in šele funkcijski testi bodo določili in pokazali terapevtske učinke transplantacije matičnih celic.

V klinični študiji dr. Surbek-a in njegove ekipe so podgani z možgansko poškodbo uspešno transplantirali človeške matične celice iz popkovnične krvi
Sodelovanje z zasebno banko matičnih celic, skupino Cryo-Save 

Cryo-Save podpira raziskave in razvoj zdravljenj z matičnimi celicami iz popkovnične krvi, ki že in še bodo v prihodnosti rešila mnogo življenj. Cryo-Save je vodilna mednarodna družinska celica banka matičnih celic, ki ob rojstu shranjuje matične celice iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice. Študijo dr. Surbek-a je finančno podprla skupina Cryo-Save AG.

Vir: Cryo-Save.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar