torek, 8. oktober 2013

SHRANILI ŽE 250.000 VZORCEV MATIČNIH CELIC

Skupina Cryo-Save, največja evropska banka za shranjevanje matičnih celic in partner družbe Neocelica, je pred kratkim dosegla pomemben mejnik v svojem delovanju. Od njene ustanovitve leta 2000 so namreč zabeležili shranitev že kar 250.000-ega vzorca matičnih celic, pridobljenega iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice. Ta dosežek odraža uspešno delo in že kar 13 let predanosti skupine Cryo-Save na področju ozaveščanja bodočih staršev in strokovne javnosti o pomembnosti shranjevanja matičnih celic novorojenčkov. Skupina s svojim delom pomembno prispeva k boju z življenjsko nevarnimi boleznimi, ki jih je moč zdraviti z matičnimi celicami in jih je po najnovejših podatkih že več kot 70.

Največji, najsodobnejši center in laboratorij za procesiranje in shranjevanje matičnih celic se nahaja v belgijskem Nielu ter velja za najmodernejšega na področju shranjevanja matičnih celic. Laboratorij je svoja vrata odprl leta 2009 in ima s svojo najnaprednejšo tehnologijo in zmogljivostjo prostora za milijon shranjenih vzorcev. Zaradi vrhunske tehnologije omogoča še boljše pogoje za razvoj novih metod shranjevanja matičnih celic in posledično nove možnosti uporabe le-teh za zdravljenje. Starši, ki se odločijo za shranitev matičnih celic svojih otrok so tako deležni najvišjega strokovnega nivoja shranjevanja, in sicer v skladu z najsodobnejšimi strokovnimi trendi.

Evi Mattil, direktorica skupine Cryo-Save je povedala:

"Shranitev matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice so nam zaupali starši 250.000-ih otrok, kar je doprineslo k temu pomembnemu mejniku shranjenih, popolnoma edinstvenih in zelo pomembnih vzorcev. Ponosni smo na naše delo in se po najboljših močeh trudimo, da storimo vse, da bi presegli pričakovanja naših strank in tako še povečali verjetnost uspešne uporabe, v kolikor bi bila ta v prihodnosti potrebna."

25. obletnica prvega transplantacije matičnih celic

Mejnik se pomembno dopolnjuje tudi z oktobrsko obeležitvijo 25. obletnice prve uspešne presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi, ki ga je opravila dr. Eliane Gluckman. Pionirka na področju transplantacij matičnih celic, Gluckmanova, je v Parizu leta 1988 skupaj s sodelavci zdravila 5 – letnega dečka Matthewa Farrowa, diagnosticiranega z redko genetsko motnjo – Fanconijevo anemijo. Matthew, ljubeč mož in oče je danes star 30 let in se zahvaljujoč ekipi pionirjev, ki so mu s popkovnično krvjo sestrice rešili življenje, počuti odlično. Elaine Gluckman je v 30 letih opravila že več kot 1900 transplantacij matičnih celic iz kostnega mozga in popkovnične krvi.

Matične celice se nahajajo v najrazličnejših tkivih telesa (v kostnem mozgu, periferni krvi, popkovnični krvi ter tkivu popkovnice …). Najvitalnejše in najmlajše matične celice pa so prisotne prav v popkovnični krvi in imajo v primerjavi z matičnimi celicami odraslih večjo sposobnost proizvodnje različnih specializiranih celic za obnovo človeških tkiv. Ob porodu lahko te celice pridobimo z nebolečim odvzemom in jih s posebnim postopkom zamrzovanja shranimo za morebitno uporabo v prihodnosti Shranjeni vzorci tako predstavljajo odličen vir matičnih celic, ki nudi ogromen potencial za uporabo pri zdravljenju do sedaj neozdravljivih bolezni.

Zahvaljujoč doseženemu pomembnemu mejniku v delovanju, bo skupina Cryo-Save skupaj z družbo Neocelica, še dodatno krepila svojo družbeno odgovornost s programom brezplačnega shranjevanja matičnih celic, ki je namenjen družinam, ki želijo matične celice svojega novorojenčka shraniti za pomoč družinskemu članu z življenjsko nevarno boleznijo, ki jo je mogoče zdraviti z matičnimi celicami. Več informacij in obrazec za prijavo v brezplačni program shranjevanja matičnih celic lahko najdete na http://www.neocelica.si/brezplacno-shranjevanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar