torek, 3. junij 2014

REŠEVANJE SABRINE - PRVA DVOJNA PRESADITEV MATIČNIH CELIC

Sabrina Couillard
Iz Miamija prihajajo odlične in spodbudne novice za otroke, ki se borijo s krvnim rakom. 15-letno Sabrino Couillard, ki so ji diagnosticirali levkemijo, so pozdravili s kombiniranjem dveh različnih vzorcev matičnih celic odvzetih iz popkovnične krvi. Darovalca popkovnične krvi sta bila novorojenčka, punčka in fantek, ki sta danes stara 5 let.

V ZDA je vsake štiri minute ena oseba diagnosticirana z levkemijo ali kakšno drugo krvno boleznijo. Transplantacija matičnih celic iz popkovnične krvi je postala standard za zdravljenje otrok s tovrstnimi bolezni, vendar je bilo zdravljenje omejeno zgolj na majhne otroke. Sedaj medicinska stroka rešuje življenja starejših otrok s kombiniranjem dveh različnih vzorcev matičnih celic iz popkovnične krvi, odvzetih in shranjenih ob rojstvu novorojenčka.

15-letna Sabrina Couillard je ena tistih, ki je bila diagnosticirana z levkemijo. »Postajala sem zelo suha in po celem telesu sem imela modrice« pravi Sabrina, medtem ko skupaj s svojo sestrico igra partijo Enke. »En trenutek smo se skupaj z družino veselili v Disney World-u, v naslednjem pa smo že hiteli v lokalno bolnišnico« se s solzami v očeh spominja Sabrinina mama, Marta Gonzales.

Sabrini so diagnosticirali ponavljajočo se vrsto levkemije, ki je ni mogoče zdraviti s kemoterapijo. Njeno edino upanje je predstavljala presaditev kostnega mozga, vendar ustreznega darovalca v Sabrininem ožjem družinskem krogu in tudi v največjem registru darovalcev niso našli. Dr. Kamar Godder, onkologinja in direktorica programa za presajanje kostnega mozga v Otroški bolnišnici v Miamiju, pa je izvedla alternativni postopek - odločila se je za zdravljenje z matičnimi celicami, pridobljenimi iz dveh različnih darovanih vzorcev matičnih celic iz popkovnične krvi.

»Težava zdravljenja s kostnim mozgom je v tem, da ga lahko telo zavrne, sploh če ne gre za povsem ustrezno ujemanje ter skladnost« je pojasnila Godderjeva. Matične celice je moč pridobiti tako iz kostnega mozga kot tudi iz popkovnice novorojenčka. Celice odvzete iz popkovnične krvi novorojenčka so mlajše, sveže in s tem tudi bolj naivne, kar pomeni da nimajo spomina in so mnogo bolj prilagodljive, zato ujemanje darovalca in prejemnika zdravljenja ni tako pomembno kot pri transplantaciji kostnega mozga.

Danes je Sabrina zdrava najstnica, ki ji nikoli ni dolgčas. Nadvse rada pleše ter se zabava s svojimi sedmimi brati in sestrami. V letošnjem letu namerava dokončati osnovno šolo in se veseliti vsakega dne brez levkemije. Darovalci matičnih celic so povsem anonimni, znana pa je informacija, da sta bila darovalca novorojenčka, punčka in fantek, ki sta danes stara 5 let.

»Če bi vedela, kdo in kje sta darovalca, bi ju pogledala globoko v oči, jima stisnila dlan ter se iskreno zahvalila, ker sta rešila življenje moje deklice« pravi Marta, Sabrinina mama.

Vir: Miamiherald.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar