četrtek, 22. marec 2012

NOVA ODKRITJA SLOVENSKIH RAZISKOVALCEV

Da se mezenhimske matične celice ob stiku s tumorskimi ne spremenijo v rakave, so naši raziskovalci odkrili v sodelovanju z nemškimi strokovnjaki in tako ovrgli dozdajšnjo domnevo.

Pojavnost raka se zaradi onesnaženega okolja in slabih življenjskih navad povečuje, pravijo strokovnjaki. Zadnja leta je opazen tudi porast števila možganskih tumorjev, med drugim najbolj maligne oblike, glioblastoma. Kljub sodobnim konceptom zdravljenja je prognoza za bolnike z možganskim tumorjem še zmeraj mračna, vendar pa raziskovalci že prihajajo do novih odkritij. Raka je mogoče zdraviti na različne načine, s kemoterapijo, radiološkim sevanjem, operativnimi posegi ali biološkimi zdravili. Med temi se za zdaj zdi najbolj obetavna matoda celične terapije, pravi prof.  dr. Tamara Lah Turnšek z Oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

Slovenski raziskovalci so na tem področju sodelovali z nemškimi pri projektu Systher – Razvoj orodij sistemske biologije za celično zdravljenje in razvoj zdravil. V petletnem projektu, ki se je formalno že zaključil, a raziskovanja še potekajo, so že prišli do rezultatov, ki pomenijo velik dosežek na področju zdravljenja raka. Projekt je bil namenjen ustanovitvi virtualnega instituta za krepitev translacijskih raziskav na področju raka s poudarkom na novih načinih zdravljenja, ki temelji na personalizirani medicini, ti pa so mogoči z novimi orodji sistemske biologije in bioinformatike.

Celice kot trojanski konj

V raziskavi so skušali določiti interakcije rakavih in mezenhimskih matičnih celic. Za zdravljenje z mezenhimskimi matičnimi celicami iz kostnega mozga je treba poznati njihovo naravo in obnašanje, ko pridejo do tumorja, razlaga sogovornica. Ugotovili so, da so mezenhimske matične celice gensko stabilne. Prav tako je zanimiva ugotovitev, da se ob stiku z rakavimi celicami zdrave celice ne spremenijo v rakave. S to ugotovitvijo so prvi ovrgli nekatere druge izsledke raziskav, v katerih so ugotavljali, da se matične celice ob stiku s tumorjem spremenijo v rakave. To zelo verjetno ne drži, a bodo preučevanja še nadaljevali. »Mezenhimske matične celice zmanjšujejo rast in invazijo tumorskih celic,« poudarja Tamara Lah Turnšek.

Dogajanje ob stiku mezenhimskih matičnih celic s tumorsko celico pa morajo v prihodnje še preučiti. Znanstveniki imajo več hipotez, med njimi tudi to, da ob stiku pride do »umiranja« tumorskih celic. Če je res tako, je to zelo dobra novica ne samo za zdravljenje tumorjev možganskih celic, s katerimi so se v projektu ukvarjali raziskovalci, ampak tudi drugih vrstah raka. Mezenhimske matične celice bi lahko opremili tudi z zdravili in bi delovale kot »trojanski konj« ali »tempirana bomba«, znanstveniki slikovito opišejo, kako učinkovito bo verjetno biološko zdravljenje. Zdraviti bo mogoče tako z  lastnimi celicami kot s celicami darovalcev, lastne celice pri obolelih ali starejših namreč niso tako učinkovite.

Kdaj bo vse izsledke mogoče uporabiti v praksi, je v znanosti težko napovedati, poudarja Lah Turnškova. »Še pred leti si nismo predstavljali, kako hitro bo napredovala mobilna telefonija, tako je tudi na tem področju.« Ob tem opozarja, da bo do uspešne terapije zdravljenja raka na tak način minilo še deset ali petnajst let, saj mora biti terapija varja s čim manj stranskimi učinki. »Sprva bo verjetno tudi zelo draga,« pravi raziskovalka, ki pojasnjuje, da so na tem področju raziskovanja med najnaprednejšimi v ZDA, Kanadi in Angliji, v državah, kjer je delo z matičnimi celicami že dolgo napredno, imajo dobro tehnologijo in dovolj denarja.

Mednarodno odmevni rezultati

Raziskovalci so s projektom Systher oblikovali tudi nove eksperimentalne pristope in protokole za izboljšanje diagnostike raka z uporabo vzorca krvnih markerjev, nekaterih tudi povezanih z imunskih odzivom. Testiranje bolnikov z orodji sistemske biologije bo omogočalo zmanjšati škodljive stranske učinke in visoke cene zdravljenja raka, so prepričani sodelujoči pri projektu. Boljša diagnostika bo omogočala bolj učinkovita terapijo po meri bolnika in racionalno uporabo dražjih zdravil. Ravno v tem delu raziskave študije še niso zaključene, več o njih bomo najbrž izvedeli konec leta.

Rezultati raziskav projekta Systher so bili doslej zelo odmevni, raziskovalci navajajo, da so jih objavile tudi najprestižnejše revije na področju imunologije, nevrokirurgije, regenativne medicine, celične transplantacije in bioinformatike.

Vir: Večer, 22.3.2012, stran 13

Ni komentarjev:

Objavite komentar