sreda, 8. maj 2013

ZGODOVINSKI POSKUS ZDRAVLJENJA VIRUSA HIV



Ekipa zdravnikov iz Univerze v Minnesoti bo poskusila opraviti revolucionarno transplantacijo. Ozdraviti želijo 6-letnega dečka z virusom HIV in levkemijo.

Postopek je prvi tovrstni kjer bodo uporabili popkovnično kri, ki se nahaja v popkovnici ob rojstvu otroka. Podobno transplantacijo so leta 2007 že opravili v Nemčiji, kjer so pacientu uspešno presadili kostni mozeg.

»Popkovnična kri ne potrebuje tolikšne skladnosti, kot kostni mozeg,« je povedal dr. John Wagner, en izmed treh zdravnikov, ki bodo opravljali transplantacijo.
Zato je iskanje vzorca popkovnične krvi, ki vsebuje redko genetsko mutacijo odporno na virus HIV in zato kritičnega pomena, lažje.

»Dolgo smo čakali na ta dogodek«, pove Wagner. »Ko bomo prikazali učinkovitost in varnost postopka, ga bomo tudi razširili.«

Po podatkih ameriškega inštututa za zdravje je več kot milijon Američanov v letu 2008 imelo virus HIV. Več kot 20 odstotkov jih sploh ni vedelo, da so okuženi z virusom, ki zaduši delovanje imunskega sistema in povzroča AIDS.

AIDS se je prvič pojavil v ZDA leta 1981 in je trenutno razširjen po celem svetu. Pozdraviti to bolezen je bilo tako rekoč nemogoče, po podatkih članka objavljenega v mesecu marcu v reviji Nature Reviews Immunology. Prva in edina oseba ozdravljena virusa je bil Timothy Ray Brown – t.i. »Berlinski pacient«, ki je prestali transplantacijo kostnega mozga leta 2007.

Ekipa univerze bo pacienta skrbno spremljala še nadaljnih 100 dni, da bodo lahko ugotovila uspešnost transplantacije. Če bo le-ta uspešna, bi lahko bilo tovrstno zdravljenje s popkovnično krvjo mogoče tudi za druge HIV bolnike.

»Upamo, da bomo lahko pri naših pacientih dokazali, da tovrsten postopek deluje, kar bo področje zdravljenja z matičnimi celicami iz popkovničnekrvi potisnilo še naprej,« je še povedal Wagner. Dodal je še, da upa, da bodo s to transplantacijo povečali zanimanje za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi, ki je staršem na voljo od 90-ih let prejšnjega stoletja.

Če bo transplantacija uspešna pacientu ne bo potrebno uživati protiretrovirusnih zdravil, ki virus HIV kontrolirajo.Ta zdravila, ki zavirajo imunski sistem, lahko pacienta napravijo še bolj dovzetnega za druge viruse in obolenja je povedala Melissa Pavek, študentka drugega letnike medicine.

»Ves čas se srečavamo z infekcijskimi organizmi za katere poskrbi naš imunski sistem«, pove Pavekova. »Pacienti katerih imunski sistem zavremo z zdravili pa tega niso zmožni in zato boj ogroženi.«

Povedala je tudi, da bi lahko ta transplantacija pripeljala znanost bližje zdravilu za virus HIV.

»Veselim se tega, da je moja univerza na čelu tovrstnih raziskav.«

Vir: mndaily.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar