sreda, 2. julij 2014

Z MATIČNIMI CELICAMI IZ POPKOVNIČNE KRVI NAD POŠKODBE MOŽGANOV

Geraldine Dawson in Joanne Kurtzberg
Filantropična organizacija Marcus Fundation je inštitutu za raziskave, klinične oskrbe in izobraževanja - Duke Medicine, odobrila 15 milijonov dolarjev prispevka za program preučevanja uporabe popkovnične krvi pri zdravljenju avtizma, kapi, cerebralne paralize in drugih možganskih motenj.

Prispevek/donacija bo financiran v prvih dveh letih, kar 41 milijonov dolarjev vrednega, petletnega raziskovalnega programa, ki ga bosta vodili pionirki na področju preučevanja matičnih celic iz popkovnične krvi  in njihove uporabe v medicini, Joanne Kurtzberg in Geraldine Dawson. Kurtzbergova je direktorica programa za transplantacije krvi in kostnega mozga na pediatričnem oddelku Univerze Duke, Dawsonova pa je direktorica Duke Centra za zdravljenje avtizma. Strokovnjakinji želita razviti terapijo na osnovi celic, ki bi lahko ponovno vzpostavila delovanje možganov in posledično izboljšala kakovost življenja več milijonov otrok in odraslih. V ZDA je približno 2 milijona ljudi diagnosticiranih z avtizmom, kapi so vzrok smrti za približno 130.000 Američanov, cerebralna paraliza pa prizadene v povprečju 764.000 otrok in mladih letno.

Omenjen projekt bo sestavljen iz kliničnih preskušanj z uporabo matičnih celic iz popkovnične krvi ter bo zajel 390 otrok in odraslih z avtizmom, 100 otrok s cerebralno paralizo in 90 odraslih bolnikov, ki so preživeli možgansko kap. 

"Celoten program ima velik potencial. Avtizem, kap in cerebralna paraliza so nevrološke motnje, ki škodujejo delovanju možganov in zmanjšujejo kakovost življenja, tako za otroke kot tudi odrasle. Če lahko slednje spremenimo, bo to velik uspeh z močnim družbenim vplivom."  je dejala Kurtzbergova, ki verjame, da lahko prav popkovnična kri pripomore pri popravilu disfunkcionalnih ali poškodovanih delov možganov. 

"Zelo sem navdušen nad to izjemno priložnostjo," pravi dr Victor Dzau, direktor centra za klinične oskrbe, Duke University Health System. "Joanne Kurtzberg je revolucionarka na področju presaditev matičnih celic iz popkovnične krvi, in bo skupaj z Geri Dawson, ki prinaša ogromno znanja in izkušenj iz področja avtizma, natančno preučila inovativne pristope k zdravljenju teh zahtevnih možganskih motenj" je zaključil Dzau, ki trdno verjame, da omenjen program obljublja izjemne rezultate.

Matične celice iz popkovnične krvi so odvzete takoj po rojstvu otroka, ko zdravnik porodničar ali babica z injekcijsko iglo odvzame popkovnično kri iz popkovnice, ki se sicer smatra za medicinski odpadek. Odvzeto popkovnično kri se nato lahko hrani v laboratoriju zasebnih ali javnih bank za shranjevanje matičnih celic, in se jih lahko uporabi za morebitno zdravljenje različnih bolezenskih stanj, kot so rak, prav tako pa tudi v primeru drugih genetskih, imunskih, metaboličnih in krvnih bolezni.

Vir: www.bizjournals.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar