sreda, 10. avgust 2011

KAKŠNE SO PREDNOSTI MATIČNIH CELIC IZ POPKOVNIČNE KRVI PRED MATIČNIMI CELICAMI IZ KOSTNEGA MOZGA?

  1. Matične celice iz popkovnične krvi so bolj naivne kot matične celice iz kostnega mozga oz. imajo večjo zmožnost razvoja v druge tipe celic človeškega telesa (skoraj takšno kot embrionalne ali zarodne matične celice).
  2. Odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi je neboleč, kar v večini primerov ne drži za odvzem matičnih celic iz kostnega mozga.
  3. Veliko lažje je najti ustreznega donorja matičnih celic iz popkovnične krvi (sploh če gre za shranitev za avtologni namen (donor in prejemnik sta ista oseba)) kot matičnih celic iz kostnega mozga, saj mora biti kompatibilnost HLA pri matičnih celicah iz kostnega mozga 100%, medtem ko pri matičnih celicah iz popkovnične krvi zadošča 67% ujemanje.
  4. Matične celice iz kostnega mozga imajo večjo verjetnost za DNA nepravilnosti zaradi izpostavitve različnim okoljskim dejavnikom.
  5. Matične celice iz popkovnične krvi imajo manjšo verjetnost zavrnitve s strani prejemnika (t.i “Graft-versus-host disease”, kjer telo prejemnika zavrne oz. napade transplantirane celice).
  6. Pomanjkljivost matičnih celic iz popkovnične krvi pa je, da je enkratni vir matičnih celic oz. je njihovo število omejeno. Vendar v prihodnosti pričakujejo, da jih bo možno do določene mere namnožiti in tako zaobiti (vsaj delno) zgoraj omenjeno pomanjkljivost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar