petek, 23. marec 2012

ZDRAVLJENJE SRČNEGA POPUŠČANJA Z MATIČNIMI CELICAMI


Le v štirih medicinskih centrih v Evropi zdravijo srčno popuščanje z matičnimi celicami in med njimi je tudi Univerzitetni klinični center v Ljubljani. Temelj zdravljenja z matičnimi celicami predstavlja njihova sposobnost transdiferenciacije t.j. da v ustreznem mikro okolju preskočijo v novo celično linijo. Osnovni namen zdravljenja z matičnimi celicami naj bi tako bilo tvorjenje novih srčnih mišičnih celic, ki bi nadomestile propadel miokard, in seveda tvorjenje novega kapilarnega sistema v prizadetem delu srčne mišice.
 

Z poskusi na živalih so ugotovili, da se matične celice, vbrizgane v obolel miokard, razvijejo v gladkomišične celice, endotelijske celice in srčnomišične celice (pokazali so tudi, da so se slednji strukturno in funkcionalno vključili v okolno srčno mišico); pokazalo pa se je tudi, da ima na nativni miokard pomemben učinek tudi njihovo parakrino delovanje.

Kakšen je postopek?
Gre za varen, relativno neinvaziven poseg, ki se ne dogaja v operacijski dvorani, temveč v kateterizacijskem laboratoriju. Bolnik je ves čas posega pri zavesti in sodeluje pri postopku. Zaradi nevarnosti motenj srčnega ritma, ki lahko nastanejo med posegom ali neposredno po posegu, bolnika še 24 ur opazujemo v enoti intenzivnega zdravljenja. Celoten postopek zbiranja in presaditve celic traja 7-8 dni. Po odpustu bolnika kontroliramo 1x mesečno v ambulanti in sledimo uspeh zdravljenja.

Kakšni so rezultati?
V Univerzitetnem kliničnem centru so s programom presaditve KMC pri bolnikih z dilatativno kardiomiopatijo pričeli v maju 2006, do sedaj pa so ta poseg opravili pri 50 bolnikih. Pri večini bolnikov so znotraj treh mesecev  po presaditvi KMC poleg subjektivnega izboljšanja zabeležili tudi pomembno izboljšanje iztisnega deleža levega prekata ter 6’ testa hoje, to funkcionalno izboljšanje pa ostaja stabilno tudi več kot leto dni po posegu.

Pomemben vidik zdravljenja z matičnimi celicami je tudi, da bolniku vsadijo njemu lastne celice, s čimer se izognemo doživljenjski imunosupresivni terapiji in njenim številnim, nemalokrat precej resnim, stranskim učinkom.

»Dokazali smo, da zdravljenje srčnega popuščanja z matičnimi celicami izboljša preživetje bolnikov,« potrdi rezultate študije prof. dr. Bojan Vrtovec s Kliničnega oddelka za kardiologijo. Kdaj govorimo o srčnem popuščanju in nazorno opisal, kako matične celice izboljšajo delovanje oslabelega srca.

Vir: seniori.info

Ni komentarjev:

Objavite komentar