četrtek, 11. april 2013

VATIKAN PRIPRAVLJA KONGRES O ODRASLIH MATIČNIH CELICAH

Vodilni raziskovalci matičnih celic s celega sveta danes v Vatikanu pričenjajo z zasedanjem, na katerem bodo razpravljali o izgledih terapij z odraslimi matičnimi celicami. Tridnevni vatikanski kongres z naslovom 'Regenerativna medicina. Temeljni preobrat v znanosti in kulturi.' Prireja Papeški svet za kulturo in ustanova 'Stem for Life'.

Zasedanje naj bi pokazalo, da katoliška Cerkev pri bioetičnih vprašanjih ne 'posreduje zgolj negativno', pač pa spodbuja tudi pozitivni razvoj, kot je na predstavitvi kongresa pojasnil predsednik omenjenega papeškega sveta, kardinal Gianfranco Ravasi. Na programu je tudi predavanje Nobelovega nagrajenca za medicino v lanskem letu, britanskega znanstvenika Johna Gurdona. 

Po katoliškem nauku so raziskava in terapije z odraslimi matičnimi celicami moralno dopustne. Uporabo zarodkovnih matičnih celic pa Cerkev zavrača, saj pridobivanje tovrstnih celic pomeni smrt zarodkov, ki jih v ta namen uporabijo. Po vatikanskih navedbah po svetu trenutno izvajajo več kot 4.500 kliničnih raziskav z odraslimi matičnimi celicami in okoli 27 z zarodkovnimi.

Kongres, ki se danes pričenja v Vatikanu, je doslej drugo zasedanje na temo matičnih celic. Prvič so se izvedenci v ta namen zbrali novembra 2011. Ustanova 'Stem for Life' je nastala na pobudo ameriškega farmacevtskega podjetja NeoStem. Vatikan se je leta 2010 s koncernom dogovoril o sodelovanju, katerega cilj naj bi bilo spodbujanje raziskav na odraslih matičnih celicah.

Vir: družina.si

Več o kongresu si lahko preberete na spletni strani adultstemcellconference.org

PREBERITE ŠE: 

Ni komentarjev:

Objavite komentar