torek, 30. september 2014

AMERIŠKA FDA POTRDILA ZDRAVLJENJE DUCHENNOVE MIŠIČNE DISTROFIJE Z MATIČNIMI CELICAMI IZ TKIVA POPKOVNICE


Po potrditvi ameriške FDA se je v sredini septembra v kansaški Wichiti začelo zdravljenje imenovano "Alogena presaditev z mezenhimskimi matičnimi celicami iz tkiva popkovnice za bolnika z Duchennovo mišično distrofijo."

Ryan Benton, 28- letnik iz ameriške Wichite, je bil diagnosticiran z Duchennovo mišično distrofijo, ko je bil star tri leta. Duchennova mišična distrofija je ena izmed oblik mišične distrofije, ki prizadene približno 1 na 3.600 fantov. Povzroča degeneracijo mišičnega tkiva ter sčasoma smrt. Smrt navadno nastopi do 25-ega leta, zdravila pa zaenkrat še ni. Simptomi se lahko pojavijo pri fantkih pred šestim letom starosti. Z laboratorijskim testiranjem pa se lahko mutacija določi že pri rojstvu.

"To je napredujoča bolezen, za katero je značilno, da telo nima dovolj beljakovin, imenovanih distrofen, ki pomagajo graditi in vzdrževati mišice," razloži Ryan.

Ryan in njegova družina so potrebovali kar 19 let, da so zagledali žarek upanja v boju proti posledicam te zahrbtne bolezni. Žarek upanja je pomenil let v južnoameriško Panamo, kjer je dr. Neil Riordan iz Zavoda za matične celice Ryanu injiciral darovalčeve mezenhimske matične celice, ki se nahajajo v tkivu popkovnice ob rojstvu otroka.

"Mezenhimske matične celice iz tkiva popkovnice imajo izredno močno regeneracijsko sposobnost. Izločajo namreč molekule, ki stimulirajo rast mišic. Res sem vesel, da bo ta primer zdravljenja lahko odprl vrata tudi drugim, podobnim terapijam." je dejal dr. Riordan.

Dr. Riordan je močno verjel v uspeh tovrstnega zdravljenja, zato se je povezal z dr. Van Stricklandom, specialistom za alergije in imunologijo iz Wichite. S skupnimi močmi jima je uspelo pridobiti potrditev FDA za prvo takšno zdravljenje tudi v Združenih državah Amerike. Ryan je trenutno edini bolnik z dovoljenjem FDA za tovrstno poskusno zdravljenje. V naslednjih treh letih bo prejel 24 tretmajev poskusnega zdravljenja v Wichiti, pod vodstvom dr. Stricklanda.

"Če bi videli Ryana, kakšen je bil pred zdravljenjem, in kakšen je sedaj, ne bi verjeli, da gre za isto osebo. Če bo zdravljenje napredovalo po takšni stopnji, ne vidim razloga, da Ryan z leti ne bi ponovno hodil." je delaj Ryanov brat Blake.

"Tako močno privoščim vsakemu od diagnosticiranih bolnikov, da bi lahko svoje starše vprašali – Hej, kaj nisem imel mišične distrofije, ko sem bil mlajši? In bi starši dejali – Res je, vendar smo te pozdravili. To bi bilo res neverjetno in močno verjamem, da tudi mogoče." je optimistično dejal Ryan, ko se ja zazrl v prihodnost.

Trenutno se po svetu odvija več kot 4.000 kliničnih raziskav z mezenhimskimi matičnimi celicami, pomen teh edinstvenih celic pa je vsako leto večji. Odličen vir teh celic pa je tkivo popkovnice, ki ga je mogoče ob rojstvu tudi shraniti

Vir: www.prweb.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar