torek, 8. maj 2012

OBETI ZA ZDRAVILO ZOPER PLEŠAVOST

Japonskim raziskovalcem je uspelo na »plešastih« miših ponovno vzgojiti dlake, kar obeta, da bo mogoče razviti zdravilo zoper plešavost.

Kot poroča najnovejša izdaja spletne znanstvene revije Nature Communications, je japonskim raziskovalcem uspelo na »plešastih« miših ponovno vzgojiti dlake, in sicer s presaditvijo lasnih mešičkov, ki so jih ustvarili s pomočjo matičnih celic. Ta dosežek vliva utemeljeno upanje, da bo mogoče razviti zdravilo zoper plešavost. Raziskavo je vodil prof. Takaši Cuji s tokijske znanstvene univerze. Njegova skupina je z bioinženiringom ustvarila lasne mešičke in jih presadila v kožo miši brez dlak. Iz njih so živalim res pognale dlake, ki so se nato še naprej normalno obnavljale: ko so prve, zrasle iz presajenih mešičkov, odpadle, so zrasle nove, povsem enako kot v običajnem ciklu rasti las in dlak.

Ko matične celice vstavljajo v tkiva ali organe, jih morajo običajno vzeti iz zarodkov, japonski raziskovalci pa so v poskusu presajanja lasnih mešičkov ugotovili, da bi mešičke lahko ustvarili iz matičnih celic odraslih ljudi. To pomeni, da bo morda zdravljenje proti plešavosti mogoče dopolniti s postopkom, pri katerem bi za presaditev lasnih mešičkov uporabili celice konkretnega pacienta. Kot so zapisali v članku v omenjeni reviji, predvidevajo, da bodo v treh do petih letih začeli klinične študije, že čez deset let pa lahko pričakujemo, da bo na voljo zdravilo za plešavost.

Vir: delo.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar