četrtek, 27. september 2012

MATIČNE CELICE V REGERENATIVNI MEDICINI

V okviru projekta skupine Cryo-Save, ki nosi naslov »Meseci ozaveščanja o vrednosti popkovnične krvi«, potekajo strokovni dogodki in kongresi na Cipru, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Madžarskem na temo regenerativne medicine, kjer strokovnjaki delijo svoje znanje in izkušnje z medicinsko skupnostjo. Poudarek je na informiranju udeležencev o raziskavah in napredku na področju shranjevanja popkovnične krvi in terapijah z matičnimi celicami.

Na konferenci z naslovom »Regenerativna medicina – matične celice, genetski inženiring in biotehnologija«, ki je potekala 21.septembra v Banja Luki, je Arnoud van Tulder, izvršni direktor skupine Cryo-Save povedal: »Matične celice iz popkovnične krvi se danes že uporabljajo pri zdravljenju več kot 70 bolezni. Te matične celice imajo potencial, da radikalno spremenijo zdravljenje mnogih bolezni. Nedavno je bilo dokazano, da dobimo z uporabo matičnih celic iz popkovnične krvi enake pozitivne rezultate kot z matičnimi celicami iz kostnega mozga. Ponosni smo, da lahko podpremo to konferenco, ki nam ponuja izredno možnost za informiranje zdravstvenega osebja o vrednosti matičnih celic in najnovejših raziskavah na področju matičnih celic.«

Konferenco v Banja Luki so organizirali Klinični center Banja Luka, vodilna evropska banka za shranjevanje matičnih celic Cryo-Save in njen ekskluzivni partner v Bosni in Hercegovini Family-Plus. Skupina Cryo-Save se že več kot 10 let ukvarja z zbiranjem in shranjevanjem matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice. Z več kot 222.000 shranjenimi vzorci je Cryo-Save ena izmed najhitreje rastočih bank za shranjevanje matičnih celic na svetu. V Sloveniji je ekskluzivni partner skupine Cryo-Save družba Neocelica. Ustanovljena je bila leta 2007 kot prvo slovensko podjetje na področju shranjevanja matičnih celic.

Poleg domačih zdravnikov so na konferenci nastopili priznani mednarodni strokovnjaki, med njimi tudi zdravniki, ki pri svoji praksi za zdravljenje uporabljajo matične celice.

Dr. Cherie Daly, članica ITERA, Mednarodne asociacije za raziskave na področju tkivnega inženiringa, je na konferenci predstavila novosti na področju kliničnih študij, povezanih z uporabo avtologne popkovnične krvi za zdravljenje. »Informiranje zdravstvene skupnosti o napredku regenerativne medicine pripomore k temu, da se posledično tudi med bolniki izboljša informiranost o napredku pri zdravljenju bolezni z matičnimi celicami,« je povedala dr. Daly.

Med ostalimi uveljavljenimi strokovnjaki je novosti s področja regenerativne medicine predstavila dr. Sonja Pavlović z Inštituta za molekularno genetiko in genetično inženirstvo v Beogradu, ki je prepričana, da sta regenerativna medicina, ki za zdravljenje uporablja bolnikove lastne matične celice, in farmakogenetika ključni za razvoj personalizirane medicine. Dr. Peter De Waele iz Antwerpna je predstavil napredek na področju uporabe matičnih celic, pridobljenih iz različnih virov, v kardioterapiji, dr. med. Holger Gerullis iz Nemčije pa je na konferenci govoril o inkontinenci pri moških in njenem zdravljenju s pomočjo matičnih celic. Dr.Majlinda Lako z inštituta v Newcastlu je v svojem predavanju prikazala primere izboljšanja vida z uporabo lastnih matičnih celic za zdravljenje roženice.

Slovenske izkušnje pa je udeležencem konference predstavil izr. prof. dr. Adolf Lukanović, dr. med. svetnik, vodja Ginekološke klinike v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani Povedal je, da v Ljubljani že daljše obdobje izvajajo zdravljenje urinske inkontinence s pomočjo matičnih celic . »Zavedati se moramo, da je urinska inkontinenca pogosta posledica poroda oziroma poškodbe materničnega vratu, ki se zgodi med porodom. Metoda zdravljenja z matičnimi celicami, poleg konzervativne in kirurške metode, pripomore k boljši kvaliteti življenja ženske po porodu. Vsaka četrta ženska trpi za urinsko inkontinenco, raziskave pa kažejo, da je ta delež celo v porastu,« pove Dr. Lukanovič. »Verjamem, da bomo v prihodnosti za zdravljenje urinske inkotinence uspešno uporabljali tudi matične celice iz popkovnice,« je še izpostavil.

Dogodki za strokovno javnost v okviru projekta »Meseca ozaveščanja o vrednosti popkovnične krvi« se bodo nadaljevali do konca meseca oktobra. Z namenom razširiti predstave in znanje na področju regerenativne medicine, genetike in kliničnih aplikacij, bo 4. oktobra v Beogradu organiziran že peti Mednarodni simpozij o regenerativni in personalizirani medicini. Konec oktobra pa bo v Budimpešti konferenca z naslovom »Od rojstva do tretjega leta starosti«, ki se bo osredotočala na zgodnje ukrepanje pri otrocih, mednarodne izkušnje in rezultate raziskav ter trenutne domače in regijske prakse s področja terapij z matičnimi celicami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar