sreda, 5. september 2012

SPECIALIZIRANA MATIČNA CELICA ZA ZAVEST

Raziskovalci s Scrippsovega raziskovalnega inštituta v La Jolli v Kaliforniji so odkril posebno specializirano matično celico, »zaslužno« za naše najbolj zahtevne kognitivne postopke.

Kot poroča znanstvena revija Science, je Ulrich Müller s sodelavci s Scrippsovega raziskovalnega inštituta v La Jolli v Kaliforniji odkril posebno specializirano matično celico, »zaslužno« za naše najbolj zahtevne kognitivne postopke. Identificirali so tip celice, za katero domnevajo, da je zaslužna za nevrone, ki omogočajo zahtevne možganske funkcije, kot je reševanje problemov. Njihovo odkritje utegne odpreti pot do novih zdravil zoper shizofrenijo.

Možgansko skorjo sestavlja več plasti z nevroni, ki so odgovorni za različne ravni kognitivnih opravil. Tisti v notranjih plasteh imajo opravka z osnovnimi senzornimi in gibalnimi signali, medtem ko so tisti v zunanjih plasteh odgovorni za zahtevnejše kognitivne procese. Do zdaj so znanstveniki domnevali, da ti različni sloji nevronov nastajajo postopno iz enega samega tipa matične celice. Müller s sodelavci pa je pri proučevanju razvoja možganov v mišjih zarodkih odkril, da se tisti v zgornjih plasteh možganske skorje razvijejo iz drugačnega tipa matične celice. Nevroni v vrhnjih plasteh možganske skorje so pri bolnikih z duševnimi motnjami pogosto prizadeti, zato odkritje utegne prispevati k izboljšanemu zdravljenju teh motenj.

Vir: delo.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar