sreda, 19. september 2012

»MESECI OZAVEŠČANJA O VREDNOSTI POPKOVNIČNE KRVI« SKUPINE CRYO-SAVE


Skupina Cryo-Save ozavešča javnosti o pomenu shranjevanja popkovnične krvi in terapijah z matičnimi celicami z organizacijo strokovnih konferenc in dogodkov v vzhodni in južni Evropi.

Z velikim veseljem objavljamo, da skupina Cryo-Save kot izraz podpore ozaveščanju, vzpodbujanja raziskav in napredka na področju shranjevanja popkovnične krvi in terapij z matičnimi celicami v mesecih septembru in oktobru sodeluje na strokovnih dogodkih na Cipru, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Madžarskem.

Matične celice postajajo vedno bolj pomembne na področju medicine kot način zdravljenja vedno širšega nabora malignih in nemalignih bolezni, kot so levkemije in druge vrste otroških rakov. Bolnike, ki so trpeli za srpastocelično anemijo, po zdravljenju z matičnimi celicami smatrajo za ozdravljene. Po svetu trenutno poteka več kot 4.000 kliničnih študij, pri katerih uporabljajo matične celice iz popkovnične krvi. Med njimi so pomembne za zdravljenje bolezni kot so cerebralna paraliza, sladkorna bolezen in avtizem. Veliko več kliničnih študij pa načrtujejo.

»Skupina Cryo-Save si prizadeva, da medicinsko skupnost obvešča o napredku v regerenativni medicini, kar za paciente, katerih bolezen je mogoče zdraviti z matičnimi celicami, tudi pomeni boljšo informiranost« pravi dr. Cherie Daly, Cryo-Save direktorica za medicinske zadeve. »Dogodki in kongresi, ki bodo del »Mesecev o ozaveščanju o vrednosti popkovnične krvi«, želijo dvigniti zavedanje o vplivu in smiselnosti raziskav in aplikacij z matičnimi celicami.« Skupina Cryo-Save bo nadaljevala svoje prizadevanje k promoviranju shranjevanja popkovnične krvi in matičnih celic tudi po »Mesecih ozaveščanja o popkovnični krvi« z aktivnostmi, namenjenimi bodočim staršem.

Poldnevna konferenca 15. septembra 2012 v Limassol-u na Cipru je bila priložnost za pogovor z strokovnjaki, specializiranimi za področje matičnih celic, o najnovejših aplikacijah in zakonskih zahtevah na področju popkovnične krvi in tkiva popkovnice. Dr. Cherie Daly, Cryo-Save direktorica za medicinske zadeve, članica foruma ITERA (International Tissue Engineering Research Association), članica nadzornega odbora Parents’ Guide to Cord Blood Foundation, in dr. Sally Sennitt, direktorica laboratorija Cryo-Save, sta na dogodku osebno predstavili tematiko.

Tretja mednarodna konferenca o regerenativni medicini z naslovom: Matične celice, genetski inženirinig in biotehnologije bo potekala 21. septembra v Banja Luki v Bosni in Hercegovini. Arnoud van Tulder, izvršni direktor skupine Cryo-Save bo predstavil temo »Pomembnost družinskega shranjevanja matičnih celic: Več kot 10 let vodilnih izkušenj.« Ostali ugledni mednarodni strokovnjaki bodo predavali o tematikah kot so: uporaba popkovnične krvi, terapije z matičnimi celicami in farmakogenetiki.

Z namenom razširiti predstave in znanje na področju regerenativne medicine, genetike in kliničnih aplikacij, bo Cryo-Save Srbija 4. oktobra v Beogradu organizirala že peti Mednarodni simpozij o regenerativni in personalizirani medicini. Vodilni znanstveniki s področja kot na primer prof.dr. Daniel Surbek z univerze v Bern-u, v Švici in Maja Stojiljković Petrović, dr. IMGGE, z univerze v Beograd-u bodo na simpoziju predstavili svoje raziskave in druga dela s področja aplikacij matičnih celic in tkivnega inženirstva.

Sejtbank, izpostava skupine Cryo-Save na Madžarskem od 29. do 31. oktobra v Budimpešti organizira konferenco »Od rojstva do tretjega leta starosti«. Konferenca se bo osredotočala na zgodnje ukrepanje pri otrocih, mednarodne izkušnje in rezultate raziskav ter trenutne domače in regijske prakse s področja terapij z matičnimi celicami (s poudarkom na madžarskih). Dr. Cherie Daly, Cryo-Save direktorica za medicinske zadeve, bo predstavila temo »Vloga popkovnične krvi v neonatalini in pediatrični negi«.

Ni komentarjev:

Objavite komentar